Martina Vuk, State Secretary at the Ministry of Labour, Family, Social Affairs and Equal Opportunities

Posted on Updated on

Martina Vuk, State Secretary at the Ministry of Labour, Family, Social Affairs and Equal Opportunities
Ob vprašanjih različnih oseb o tem, ali nima že tako veliko dela pravi, da so ji takšni dogodki za dušo. To ji je zelo pomembno in ji ne predstavlja težave udeležiti se dogodkov, kot je ta konferenca. Predvsem poudarja v svojem govoru, da želi biti avtentična.Predvajan je bil video, ki je ponazarjal neenakost spolov skozi vsakdanjo situacijo vožnje z dvigalom. V dvigalu je bil moški, ki je prepovedal ženskam uporabo dvigala češ, da je ta na voljo samo moškim. Kar je govornico najbolj razžalostilo je to, da v videu ni bilo reakcije in so se ženske sprijaznile z dejstvom, da bo potrebno iti po stopnicah.Čebula je tako čudovit prikaz tega, kjer smo danes. Vedno najdemo razumske razloge za prepreko. Imamo izobražene ženske, pa pravijo drugi, »saj noče napredovati«. Najraje so v srednjem managementu, saj lahko grejo ob 4h domov in so s svojo družino. Si ženske res to želijo ali je to spet en čebulni ovoj, ki ga bomo mogli premagati?

Če pogledamo iz drugega zornega kota. Ali je res to razumska in logična težava? Je to umetno okolje, ki smo ga ustvarili? Kaj ne bi spremenili tega okolja?

Celotna skupnost je tista, ki dela spremembe. S to čebulo bomo prišli do konca, ko jo bomo do konca poteptali in vzeli nekaj drugega. Tam ne bo vprašanja, ali si sposobna delati 14 ur na dan in ali si sposobna pustiti otroke doma. To ni vprašanje. Ne smemo si dopuščati, da nam vzbujajo slabo vest. Tudi moški morajo enako narediti. Se bomo pri njih tudi vprašali, ali je prav, da pusti otroka samega doma? Ali je prav, da si mora prilagajati ta čas? Tudi to je stereotipno.

Ali ti ni nič hudo? Ne. Jaz ne delam 16 ur na dan. Pa tudi, če bi. Ali nas bo koleričnost res pripeljala do končnih ciljev. Čebulno razslojevanje. Z današnjim svetom ne moremo biti 100-% zadovoljni.

Naša skupna odgovornost in tudi odgovornost države je, da pridemo do določenih rešitev. Že se je zgodila revolucija, ko so se pri tem projektu združile tri organizacije, ki jih vodijo uspešne ženske.

Look at the video of her speech here.

Leave a comment